Tel: 26 33 92 39      Åbent Man-Fre efter aftale      info@kir-klinik.dk

Kostfibre

Kostfibre er den ufordøjelige del af plantebaserede fødevarer. Normalt forstås kulhydrater, som ikke fordøjes i den øvre del af mave-tarmkanalen. Disse kulhydrater er grundlæggende forskellige fra de letfordøjelige sukker-kulhydrater såsom glucose (roesukker og rørsukker)og fruktose (frugtsukker). Når kostfibre når til tyktarmen starter en gæringsproces, som medfører dannelse af fedtsyrer og tarmluft.

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at voksne spiser 25-35 g fibre om dagen. Den daglige indtagelse i Danmark er langt lavere, kun 12-18 gram. Fibre kan indtages med den almindelige kost og/eller som egentligt fibertilskud i form af fabriksfremstillet fiberpræparat (fiberdrys eller kapselform).

Se mængden af kostfibre i vores almindelige fødevarer i oversigten nederst.

Kost med naturligt højt fiberindhold menes at:

  • afhjælpe forstoppelse ved at øge vandindholdet i tarmen
  • afhjælpe diaré ved at at opsuge overskydende væske i tarmen
  • mindske risiko for tyktarmskræft
  • bedre behandlingen af blodsukkerkontrol
  • mindske indhold af fedt og kolesterol i blodet og dermed mindske risko for forhøjet blodtryk og hjerte-karsygdom

Gæringsprocessen i tyktarmen øger afføringsmængden, idet væksten af vores normale tarmbakterier stimuleres. Endvidere opsuger fibre væske i tarmen og holder på vandet, således at afføringen blødgøres.

Den uønskede bivirkning af fibre er derimod, at gæringsprocessen øger produktionen af tarmluft, som kan forårsage mavesmerter, oppustethed og luftafgang. Passagehastigheden igennem tarmsystemet øges og kan give anledning til flere afføringer end vanligt.

Afføringens konsistens er helt afhængig af vandindholdet og selv en relativt lille ændring i det daglige vandindtag, kan medføre en forholdsvis stor ændring i afføringen i form af blødgørende effekt.

Fibertilskud ved forstoppelse:

Langt de fleste oplever en væsentlig forbedring ved forstoppelse og maveubehag ved brug af loppefrøskaller (eksempelvis HUSK eller Sylliflor). Det fås på apoteker, i helsebutikker og i dagligvarehandlen. Doseringsvejledning er påtrykt pakken. Afgørende for effekten er, at den daglige væskeindtagelse er tilstrækkelig (min. 2.5 liter/døgn).

Konklusion forstoppelse:

Da der ofte er betydelige fordele og stort set ingen risiko ved at øge mængden af fiberindtagelsen, enten ved hjælp af et kostfibertilskud eller ved en mere fiberholdig kost, er fibre en fornuftig strategi i behandlingen af forstoppelse.

Det kan dog medføre øget tendens til oppustethed, mavekneb og luftafgang.

Vær opmærksom på, at den samlede fibermængde per dag skal ligge på i alt ca. 30 gram (kostfibre via mad + eventuelt fibertilskud). Kan man nå denne mængde alene med den daglige kost er det fint. Hvis ikke, kan man supplere med et tilskud. Se fibertabel nederst.

En praktisk råd om behandling med fibertilskud er over en uge langsomt at øge dosis til de anbefalede 30 gram.

Fibre og irriteret tyktarm (Irritable Bowel Syndrome):

Der er beviselig effekt af kostfibre på irriteret tyktarm. Øget kostfiberindtagelse har længe været standardanbefaling til patienter med IBS. En fiberrig kost (30 g fibre/dag) til behandling af IBS er vist at forbedre afføringskonsistens og afføringsfrekvens.

Fibertilskud til IBS 

Loppefrøskaller (eksempelvis HUSK eller Sylliflor) forbedrer generelt IBS symptomer hos ca. 25% af patienter med IBS. Omvendt oplever ca. 20% at deres symptomer forværres pga. luftudvikling, oppustethed og mavekneb, og hos ca. 55% ses ingen ændringer.

Alm. kostfibre til IBS

Der er meget begrænsede data vedrørende effekten af øget fiber indtagelse i form af almindelige fødevarer. De mest populære kilder til kostfibre, såsom klid, korn, grøntsager og frugt, kan forværre symptomerne, da de også indeholde store mængder af såkaldte FODMAPs (forgærbare oligo-, di-og monosaccharider og polyoler), såsom frugtsukker, galactose og sukkeralkoholer, der giver oppustethed, luftafgang og mavesmerter.

Eksempler på FODMAP diæt findes her

Konklusion:

Det er udfordrende at finde en effektiv behandling af lidelser som forstoppelse og irritabel tyktarm. Brugen af et fibertilskud med opløselige fibre såsom loppefrøskalle er bedst dokumenteret.

Fibertilskud bør startes langsomt og øges over en uge til en samlet fibermængde (fibertilskud + fibre i kosten) på ca. 30 gram daglig.

Hvad angår forstoppelse virker fibre effektivt hos langt de fleste. Billedet ser lidt anderledes ud, når det gælder irritabel tyktarm, idet nogle oplever en forværring af symptomerne, især oppustethed, luftafgang og mavekneb, især hvis fiberindtagelsen søges opnået gennem kosten, hvilket samtidig øger indtagelsen af FODMAPs.